top of page
  • Writer's picturePirkanmaanlsvjk

Erikoisjoukot testaavat sotataitojaan – kohteena pääkaupunkiseutu ja etelärannikko

Erikoisjoukot ja helikopterit harjoittavat sotataitojaan Helsingin seudulla ja Suomenlahden rannikolla tämän viikon ajan. Liikkeellä on nelisensataa sotilasta Utin jääkärirykmentistä. Toinen mokoma osallistuu lisäksi Kaartin jääkärirykmentin vuotuisiin harjoituksiin.


Helikopterit lentävät sotajharjoituksen aikana poikkeuksellisen alhaalla pääkaupunkiseudulla. Kuva: Puolustusvoimat


Helsingin seudulla harjoitellaan tällä viikolla sotataitoja. Liikkeellä ovat niin Utin kuin Kaartin jääkärirykmentin sotilaat. Harjoituksiin osallistuu erikoisjoukkoja, helikoptereita, sotapoliiseja, ammattisotilaita ja varusmiehiä yhteensä 800. Harjoitukset kestävät pisimmillään viikon.


Utin jääkärirykmentin erikoisharjoitus testaa erikoisjoukkojen suorituskykyä ja toimintavalmiutta pääkaupunkiseudulla, Hankoniemellä, Porvoossa ja Kymenlaaksossa.

– Puolustusvoimien tehtävä on varautua poikkeusoloihin ja -toimintaan pääkaupunkiseudulla, joka on valtakunnallisesti merkittävä alue, toteaa Utin jääkärirykmentin komentaja eversti Ali Mättölä.


Hänen mukaansa kyse on vuotuisesta harjoituksesta, jonka harjoitusalue on tällä kertaa poikkeuksellisen suuri. Myös helikoptereita ja harjoittelukohteita on poikkeuksellisen paljon.


– En lähde listaamaan yksittäisiä kohteita, mutta kansallisen turvallisuusstrategian mukaan on turvattava ylin valtionjohto ja sen toimintaedellytykset. Lisäksi tulevat yhteiskunnan kannalta tärkeiden sähkönjakelun, tietoverkkojen ja tietoliikenneyhteyksien turvaaminen. Me varaudumme mahdollisiin hyökkäyksiin ja pyrimme estämään iskut, listaa Mättölä.


Ei yhteyttä kansainväliseen tilanteeseen

Utin jääkärirykmentin harjoitus kouluttaa ennen kaikkea ammattisotilaita, mutta joukossa on myös varusmiespalveluksensa puolivälissä olevia sotilaita.– Tällä harjoituksella ei ole erityistä turvallisuuspoliittista tarkoitusta, sillä kyse on vuosisuunnitelman mukaisesta harjoituksesta. Mutta totta kai kaikella toiminnallamme on myös turvallisuuspoliittinen aspekti ja me varaudumme toimimaan poikkeusoloissa, muistuttaa Mättölä.


Kovimmin Utin jääkärirykmentin harjoitus kuuluu silloin kun helikopterin lentävät matalalla. Ne ovat liikkeellä läpi vuorokauden. Melua syntyy myös rynnäkkökivääreistä ja paukkupatruunoista.


S


otapoliiseja metroasemilla

Kaartin jääkärirykmentin harjoitus tuo puolestaan sotapoliisit metroasemille. Vuosittainen alueellinen taisteluharjoitus Länsi 2 pistää sekin liikkeelle 400 sotilasta. Heistä liki puolet on varusmiehiä.


Sotilaspoliisit harjoittelevat Kampin keskuksessa ja metroasemalla torstai-illasta perjantaiyöhön metroliikenteen päätyttyä. Sotilaspoliisit marssivat Kampista Santahaminaan aamuyön ja aamun aikana.


Harjoitusjoukot käyttävät paukkupatruunoita ja ne saattavat aiheuttaa melua Malmilla, Oulunkylässä, Käpylässä, Metsälässä, Pasilassa, Maunulassa, Pirkkolassa, Ruskeasuolla, Roihupellossa, Savelassa ja Tuomarinkylässä.– Sotilaspoliisikomppanian harjoittelee taistelua osana paikallispataljoonaa. Sotilaspoliisien tehtävä on toimia erikoisjoukkoja vastaan ja suojata muun muassa henkilöitä ja materiaalia, kertoo harjoituksen johtaja, everstiluutnantti Ari Lehmuslehti.

http://yle.fi/uutiset/erikoisjoukot_testaavat_sotataitojaan__kohteena_paakaupunkiseutu_ja_etelarannikko/8490868


49 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page