Pirkanmaanlsvjk
Tällainen on erikoisjoukon sotilas

Tyypillinen erikoisjoukon sotilas on palvellut Puolustusvoimissa noin seitsemän vuotta. Iältään hän on 28–29-vuotias. Pituutta erikoisoperaattorilla tai taistelusukeltajalla on keskimäärin 181 senttiä ja painoa 83 kiloa.
Joka viides erikoissotilas on naimisissa ja noin 40 prosenttia elää avoliitossa. Lapsia on lähes joka toisella.
Erikoissotilas on kovassa kunnossa. Cooperin testissä hän juoksee 3 180 metriä. Penkkipunnerruksessa nousee rautaa 110 kiloa.
Erikoissotilas koulutetaan tiedustelemaan ja tuhoamaan. Useimmat heistä ovat suorittaneet varusmiespalveluksen laskuvarjojääkärinä tai taistelusukeltajana. Kumpikaan niistä ei ole kuitenkaan vaatimuksena vuoden kestävälle erikoisjoukkokurssille, mutta 347 päivän varusmiespalvelus pitää kaikilla olla suoritettuna.
Puolustusvoimien erikoisjoukkokurssi järjestetään kerran vuodessa. Sitä edeltää nelipäiväinen pääsykoe, jossa testataan hakijoiden fyysisiä ja psyykkisiä ominaisuuksia. Kurssille valitaan 12 oppilasta noin sadan pyrkijän joukosta.
Kaikille kurssin käyneille ei ole kuitenkaan luvassa jatkosopimusta erikoisjoukoissa. Viime kurssilta Puolustusvoimat palkkasi Uttiin kaksi ja Upinniemeen kaksi miestä.
Erikoisjoukkoaliupseerin kanssa tehdään määräaikainen viisivuotinen sopimus, joka voidaan uusia enintään kaksi kertaa.
Ensimmäisen viisivuotiskauden aikana sotilaat saavat peruskoulutusta muun muassa laskuvarjohyppäämisessä tai vesillä liikkumisessa riippuen siitä, onko työpaikka Utissa vai Upinniemessä. Kaikki saavat myös peruskoulutuksen viesti-, pioneeri- ja lääkintäaloilta.
Peruskoulutuksen jälkeen jokainen sotilas koulutetaan jonkin alan erityisosaajaksi. Jotkut koulutetaan useammalle erikoisalalle.
Erikoistua voi esimerkiksi tarkka-ampujaksi, viestivälineisiin, lääkintään, ajoneuvoihin, aseisiin, laskuvarjohyppäämiseen korkealta tai tiedustelun erikoisvälineistöön. Osa koulutetaan Ruotsissa ilmatulenjohtajiksi, jotka toimivat yhteistyössä Hornet-hävittäjien kanssa.
Osa erikoisjoukkojen kursseista on huomattavan pitkiä. Esimerkiksi parhaillaan käynnissä oleva yhteispohjoismainen erikoisjoukkojen lääkintäkurssi kestää yhteensä 20 viikkoa.
Jarmo Huhtanen